Největší plemena psů

V dnešní době existuje velké množství psích plemen, která se liší svou velikostí, srstí, zbarvením nebo povahou. V tomto článku se podíváme na největší plemena psů, která jsou nejčastěji šlechtěna pro lov nebo například hlídání domovů. Někteří psi ale také potřebují být mohutní pro život v nepříznivých podmínkách chladnějších koutů světa. Je důležité podotknout, že i ti největší psi na světe, i přes jejich velikost a sílu, potřebují stejnou péči jako jakékoliv jiné plemeno psů, tedy správnou výživu, cvičení, veterinární péči i sociální interakci. Stejně tak potřebují velcí pejsci kvalitní vodítko, skvělou volbou jsou lanová vodítka, ať už vodítka z bavlněného lana nebo paracordová vodítka.

Německá doga (Great Dane)

Německá doga je silné a velké plemeno psa, které pochází z Německa. Povahově jsou německé dogy inteligentní, loajální, ochranářští a poslušní psy, kteří se dobře hodí i pro rodinu s dětmi. Je však důležité poskytnout jim dostatek sociální interakce a výcviku od útlého věku, abychom se vyhnuli případné agresi nebo dominanci. Německé dogy dlouhodobě drží rekord nejvyšších psů světa (Zeus - 111 centimetrů). Průměrná německá doga měří od 70 do 76 centimetrů (často i více) a váží překvapivě okolo 45 až 54 kilogramů, i přes svou výšku tedy nepatří k nejtěžším plemenům.

 

Německá doga

 

Irský vlkodav (Irish Wolfhound)

Jedno z dalších velkých plemen psů pochází z Irska. Irský vlkodav byl původně chován k lovu vlků a jiných velkých zvířat a po právu tedy hovoříme o nejvyšším plemenu psů na světě s průměrnou výškou okolo 84 centimetrů u psů a zhruba 81 centimetrů u fen. Irský vlkodav má silnou, muskulózní stavbu těla, která mu umožňuje rychlou a snadnou pohyblivost. Má dlouhý, hustý a měkký kožich, který může být hnědý, šedý, černý nebo bílý.

 

Irský vlkodav

 

Skotský jelení pes (Scottish Deerhound)

Jak už vyplývá z názvu, tak další velké plemeno, které si dnes představíme, pochází svým původem ze Skotska a bylo využíváno k lovu jelenů. Díky specifické stavbě těla - dlouhé nohy a protáhlé tělo - jsou skvělými běžci uzpůsobeni k rychlému pohybu. Nejčastěji výška skotských jeleních psů dosahuje 80 centimetrů a váha okolo 50 kilogramů. Srst je nejčastěji zbarvena do odstínů hnědé nebo šedé barvy. Sice se dnes již toto plemeno nevyužívá k lovu, na výstavách má však stále časté zastoupení.

 

Skotský jelení pes

 

Neapolský mastin (Neapolitan Mastiff)

Dalším plemenem, které se svým vzrůstem řadí mezi velké psy je neaposlký mastin, původem tedy z jižní Itálie. Specifičtí jsou především svou podsaditou postavou a neustálým slintáním. Samci se nejčastěji dorůstají od 66 do 88 centimetrů a váží zhruba 60 až 70 kilogramů. Feny měří i váží o něco méně, nejčastěji od 60 do 73 centimetrů a od 50 do 60 kilogramů. Jedná se o plemeno, které je určeno zejména k hlídání a ochranářství. Díky jejich ochranářské povaze je důležité dbát na správnou výchovu a socializaci, hodí se tedy spíše ke zkušenějším chovatelům.

 

Neapolský mastin

 

Anglický mastif (English Mastiff)

Posledním zástupcem těch největších psů světa, kterého si dnes představíme, je anglický mastif, který se dorůstá výšky kolem 76 centimetrů a váží až 110 kilogramů. Podobně jako německá doga dosáhl anglický mastif světového rekordu největších psů, nikoliv však za svou výšku, ale váhu (Zorba - 155 kilogramů). Pro svou velikost bylo toto plemeno v minulosti využíváno pro lov medvědů, býků i lvů, v současnosti se jedná spíše o loajální a klidné psy, kteří se skvěle hodí také k rodinám.

 

Anglický mastiff

 

Všechna tato plemena jsou však stejně roztomilá jako ostatní pejsci, bez ohledu na výšku nebo mohutnost. Představte si například to, že váš "pejsek" dokáže pít z kohoutku v kuchyni, nebo měří a váží stejně jako profesionální hráč basketbalu. Titulem největší pes na světě se může pyšnit Zeus, německá doga, která když se postavila na zadní měřila neuvěřitelných 2,2 metru. Zeus už bohužel není mezi námi, dožil se pouhých pěti let, nutno ale podotknout, že tato velká plemena se obecně dožívají nižšího věku.

Zpět do obchodu