Co znamená žlutá stužka na vodítku?

Viděli jste žlutou stužku na vodítku a říkali jste si, zda má nějaký význam? Uvažovali jste správně, tento projekt vznikl již v roce 2000 v Austrálii a žlutá stužka na vodítku může být umístěna hned z několika důvodů, hlavní význam je však pouze jeden.

Pejsek potřebuje prostor

Pokud uvidíte pejska se žlutou stužkou na vodítku nebo obojku, měli byste mu "dát prostor". Obecně platí, i když ne vždy se toto pravidlo dodržuje, že lidé ani jiní psi, by neměli očekávat, že se mohou přiblížit, nebo dokonce začít hladit jiného psa. U psů se žlutou stuhou byste ale měli tomuto pravidlu věnovat ještě o něco větší pozornost a dát jim stejně velký prostor, který byste dali například psům asistenčním.

 

zs1

 

Projekt se zrodil v Austrálii již v roce 2000, kde se začal rozšiřovat v místních kynologických klubech, postupně si však našel své zastánce i v dalších zemích. Myšlenka byla taková, dát včas a jasně najevo, že daný pejsek potřebuje více prostoru. To znamená, že se například necítí dobře v blízkosti jiných psů nebo lidí. Postupem času se ke žluté barvě přidávaly i ostatní barvy, nejpoužívanější je však právě žlutá, která by měla označovat bojácného psa. Jednou z dalších barev, se kterou se, spíše v zahraničí, můžete setkat je červená. Červenou barvou by měl být označen pes, který by mohl být vůči ostatním agresivní.

 

Nasazení žluté stužky mohou mít za důsledek různé zkušenosti - nepříjemný střet s jinými psy, ale také třeba rehabilitace nebo rekonvalescence po operaci - řešení to ale není. Pamatujte na to, že jakékoliv barevné označení není dlouhodobým řešením, ale pouze skvělým pomocníkem při výcviku vašeho pejska.

Zpět do obchodu