Jak vybrat vodítko pro psa

Abyste mohli vybrat to nejlepší vodítko pro vašeho psího miláčka a vaše potřeby, je nutné při výběru zvážit hned několik faktorů. Důležité je vodítko vybírat dle jeho využití a také velikosti vašeho pejska. Pojďme se společně podívat na to, jak vybrat ten správný materiál nebo délku vodítka.

 

vybervoditka

 

Materiál vodítka

Při výběru toho správného vodítka je důležité zvážit velikost psa a sílu jeho tahu. Pro větší nebo silnější psy, kteří mohou táhnout více, je vhodné zvolit vodítko ze silnějšího a kvalitnějšího materiálu, jako je například kůže, voděodolné popruhy (biothane) nebo různé druhy lana (bavlněné, ppm...). Především pro menší plemena psů je možné využít flexi vodítko, tato samonavíjecí varianta je oblíbená především pro jednoduchost a možnost změnit délku vodítka během několika málo vteřin. Flexi vodítko ale není vhodné pro psy, které mají tendenci na vodítku tahat nebo pro neposlušné pejsky, kteří občas vylítnou a mohli by tak bez rychlé reakce majitele způsobit neštěstí.

Dále je třeba zvážit, kde budete vodítko nejčastěji využívat, zda plánujete s vodítkem chodit na výlety po horách, k vodě nebo pouze na krátké procházky po městě. Pro horské túry a dlouhé výlety doporučujeme využít vodítka nejen pohodlná do ruky, ale také pevná a odolná vodítka do nejrůznějších podmínek. Pokud vyhledáváte spíše procházky ve městech, zajímat byste se mohli především o stylovější kousky, díky kterým se budete moct sladit s vaším pejskem. Dnes můžete vybírat z velkého množství barevných kombinací, vzorů i doplňkových komponentů. 

 

IMG_2897 (1)

 

Délka vodítka

Správná délka vodítka pro psa je důležitým faktorem pro bezpečnost psa a jeho pána. Při výběru délky vodítka je třeba zvážit například výcvik psa nebo opět to, v jakých situacích plánujete vodítko využívat. Standardní vodítka jsou obvykle dlouhá asi 1,8 metru, což je vyhovující pro většinu psů a situací. Pro psy, kteří jsou dobře vycvičení a poslušní, může být vhodné použít kratší vodítko, které jim umožní blízký kontakt s pánem. Naopak pro psy, kteří nejsou zcela poslušní nebo pro ty, kteří jsou na vodítku poprvé, je lepší použít delší vodítko, aby měli dostatek prostoru pro pohyb.

Při výběru vodítka je důležité zvážit, kde budete se psem nejčastěji chodit. Pro procházky v městském prostředí je vhodné použít kratší vodítko, abyste mohli snadno ovládat psa a vyhnout se kolizím s ostatními chodci. Naopak pro procházky v přírodě může být ideální možností použít delší vodítko, aby pes měl dostatek prostoru pro pohyb a zkoumání okolí.

Zajímavou alternativou pro obě možnosti je přepínací vodítko, na kterém se nejčastěji nachází kroužky v několika různých délkách. Na tyto kroužky je možné připnout karabinu, která je i na začátku vodítka (místo klasické ručky) a délku si tak přizpůsobit pro různé situace dle vašich požadavků. V naší nabídce můžete vybírat z přepínacích vodítek z bavlněného lana, voděodolného popruhu nebo paracordy a PPM lana.

Zpět do obchodu